Denne guide indeholder alt, hvad du skal vide om at mindske madspild i 2021.
Så hvis du ønsker at reducere dit madspild, er du havnet det helt rigtige sted.
(Jeg har samlet 17 simple tips i dette indlæg. Dem afslører jeg om lidt).
Og bare rolig…
Det er alle nemme og hurtige tips, som du kan indføre i din hverdag allerede i dag.
Lad os bare komme i gang.
Tip #1: Lav ugentligt madplaner
Når du laver madplaner og køber ind til en hel uge ad gangen, går du ikke i fælden med at lave dumme impulskøb.
Forbered dig bedst muligt til dit indkøb ved at tjekke køleskabet først.
På den måde supplerer du dine indkøb til det, som du har i forvejen.
Og du risikerer ikke at købe det samme i supermarkedet.
Men du får til gengæld brugt det hele rub og stub.
Vigtigst af alt:
Spis hjemmefra. Handl aldrig ind på tom mave.
Hold dig til din indkøbsliste.
(Også selvom supermarkedets gode tilbud frister)
Tip #2: Vær opmærksom på holdbarhedsdatoen
Du har med garanti bemærket, at supermarkederne stiller de nyeste varer bagerst på hylden.
Det skyldes, at supermarkederne ønsker at sælge dig de varer med den korteste holdbarhedsdato først.
Og lad os bare gå direkte til den brutale sandhed:
Detailhandlen smider store mængder fødevarer ud.
Hver evig eneste dag.
Gør det derfor til en vane at tænke over, hvornår du skal bruge fødevaren.
Er det en vare, som du skal bruge allerede i dag eller i morgen, er der ingen grund til at gå efter en lang holdbarhedsdato.
På denne måde samarbejder du med detailhandlen og reducerer madspild væsentligt både i din husstand og i dit lokale supermarked.
Tip #3: Pas på med mængderabat
Det er naturligt at blive lokket af de gode mængderabatter, der er i supermarkederne.
Den fejl begik jeg ofte engang.
For hvem elsker ikke et godt tilbud i bedste Lars Larsens stil?
Eksempelvis klassikeren: 10 appelsiner for 20 kroner.
Køb dog kun de ekstra varer til mængderabatten, hvis du er 100% sikker på, at du får dem spist.
Det vil være super ærgerligt at ende med at smide varerne ud.
Sammen med besparelsen.
Det fører desværre ofte til overforbrug og madspild at gå efter stykprisen ved mængderabatter.
Gør det til en huskeregel at spørge dig selv:
Får du spist den ekstra vare i dag eller i denne uge?
Hvis ja, så køb den endelig og reducer madspild i supermarkedet.
Hvis nej, spar penge og reducer madspild i din husstand.
Tip #4: Frys mad ned
Hvis du har en tendens til at smide frugt og grøntsager ud, vil du elske dette tip.
Det er en fejl, som sker ofte i de danske husstande.
Inklusiv min. Det sker ikke længere dog.
(Heldigvis!)
For du kan nemlig fryse dine frugt og grøntsager ned.
Skær dine frugt i mindre stykker og frys dem ned.
Brug dine frosne frugt til grød, kompot, smoothies, bagværk, marmelade eller som topping på yoghurt.
Og det samme med dine grøntsager.
Dem kan du bruge til supper, som gryderetter, smide dem i ovnen eller på panden som eksempelvis wok.
Tip #5: Søndag = “Tøm køleskabet dag”
Hjemme hos os har vi en ugentligt dag (typisk om søndagen), hvor vi tømmer hele køleskabet.
Det fungerer godt for os og reducerer vores madspild betydeligt.
(Og så hjælper det også væsentligt på min samvittighed)
Når du bruger dine rester i køleskabet, tvinger det dig til at være kreativ med madlavningen.
Det behøver dog ikke at være krævende. Tværtimod.
Så er det ret sjovt at eksperimentere med nye retter.
Og dine unger vil elske at være med.
Brug dine rester til at lave nye og velsmagende retter såsom tærte, æggekage, suppe, wok-, gryde- eller pastaret.
Forestil dig den følelse, som du har, når disse friske og lækre madvarer er endt i din mave i stedet for i skraldespanden.
Jeg garanterer dig for, at det er en god følelse!
Tip #6: Placer dine ældste varer forrest i køleskabet
Vær strategisk med, hvor du placerer dine fødevarer.
Sørg for at stille de ældste varer forrest i køleskabet eller på en hylde, som er dedikeret til madvarer, der skal spises først.
På den måde bliver du bevidst om fødevarerne og husker at tage dem i brug, når du åbner køleskabet.
Brug reglen fra supermarkederne med at stille de nyeste varer fra dine indkøb bagerst i køleskabet, så du får brugt de råvarer med den korteste holdbarhedsdato først.
Tip #7: Gem og brug (altid) dine rester
Smid aldrig rester fra dit måltid ud.
Du kan altid fryse det ned eller bruge det dagen efter til frokost, i madpakken eller som et mellemmåltid.
Hvis det er en mindre mængde, kan du supplere det med tilbehør fra køleskabet eller køkkenskabet.
Mængden kan eksempelvis sagtens bruges i en tortilla, pastaret, salat og sandwich.
Damp kun maden af, inden du putter det i en lukket beholder. På den måde sikrer du, at maden holder sig bedre.
Du kan sagtens varme det op dagen efter, hvis du har sørget for at køle det ned hurtigt og bevaret det ved maks. 5 grader.
Hvis du har en større mængde kødsovs, kommer du det bare på en pizza eller i en sandwich dagen efter. Sammen med pålæg, hvis du har noget skinke, spegepølse og andet lækkert i køleskabet.
Tip #8: Læg mærke til holdbarhedsmærkningen
Er du i tvivl om, hvad de forskellige holdbarhedsmærker betyder?
Du er ikke den eneste.
Men det kan have stor betydning for dit madspild i din husstand.
“Sidste anvendelsesdato”: Det betyder, at du skal spise varen senest den angivne dato.
Det gælder til og med den dag, så du kan sagtens spise den på dagen. Efter denne dato skal du smide varen ud.
Du finder typisk denne holdbarhedsmærkning på kød og fisk.
“Mindst holdbar til” eller “Bedst før”: Det betyder, at du godt kan spise varen efter den angivne dato. Denne dato er vejledende, og det er blot kvaliteten, der daler efter holdbarhedsdatoen.
Du skal derfor selv afgøre, hvorvidt det er spiseligt. Det gør du ved at se på varen, lugte til varen og smage, om den er god nok.
Det er eksempelvis mælkeprodukter, juice, marmelade og dåsemad, der har denne datomærkning.
Husk derfor forskellen på disse holdbarhedsmærkninger, når du står med en vare, hvor du er i tvivl, om du kan spise den eller ej.
Tip #9: Opbevar din mad korrekt
Det er vigtigt, at du opbevarer din mad rigtigt.
På den måde sikrer du, at maden forbliver frisk og holder længere.
Hvis du opbevarer mad i køleskabet, skal det højest opbevares ved 5 grader. I fryseren skal temperaturen ved maks. -18 grader.
Hav altid klemmer eller elastikker i dit hjem, så du kan lukke dine åbnede emballager.
Undersøg altid, hvor din mad har bedst af at stå. Om det er et køligt sted, på køkkenbordet, et tørt eller mørkt sted.
Den korrekte måde at opbevare maden er den sikre vej til at forlænge holdbarhedsdatoen og mindske madspild.
Og tro mig…
Der går hurtigt et projekt i at undgå madspild. Du skal nok blive bidt af det!
Tip #10: Køb datovarer i supermarkedet
I mange supermarkeder finder du en hylde eller køleboks til datovarer, som er nedsat markant, fordi de nærmer sig holdbarhedsdatoen.
Disse varer fejler på ingen måde noget.
Det er blot supermarkedets initiativ til at bekæmpe madspild ved at gøre disse varer mere attraktive for forbrugeren.
Alternativet er nemlig, at de ryger i skraldespanden.
Og det sker desværre alt for ofte.
For supermarkedet må ikke sælge disse varer efter holdbarhedsdatoen.
Men hvis holdbarhedsmærkningen er “bedst før”, kan du sagtens nyde maden efter denne dato.
Gør derfor nogle gode kup i supermarkedet, hvor du får lækker og god mad til næsten ingen penge.
Du kan eksempelvis være heldig at finde kød, pålæg, brød, mælkeprodukter og juice til reducerede priser.
Tip #11: Gennemgå jævnligt din fryser
En fryser er en god måde at opbevare din mad over en længere periode.
Det kan både være de køb, som du har gjort på tilbud.
Din rester fra aftensmaden.
Frosne frugt og grøntsager.
Eller brød.
Mit råd til dig er at organisere din fryser og åbne den jævnligt, så du er opmærksom på, hvad du har i fryseren.
Og at du husker at få det spist.
Det er derfor en god idé at sætte mærkater på dine madvarer med en dato på, hvornår du er kommet maden i fryseren.
Det hjælper dig med at skabe overblik over dit udvalg i fryseren.
Hvis du vælger at købe større portioner af kød ad gangen, betaler det sig at dele det op i mindre portioner, så du løbende får dem brugt.
På denne måde slipper du for at vente på den dag, hvor du får tilpas mange gæster på besøg, at det kan svare sig at optø pakken med 1.000 gram kylling.
Tip #12: Tænk over portionsstørrelser
Det er desværre en grundlæggende fejl, som mange danske husstande laver.
Det resulterer i en ærgerlig statistik, der viser, at børnefamilier laver 30% mere mad, end der bliver spist.
Det er 30%, der ryger direkte i skraldespanden.
(Jeg skal ikke være hellig her. Jeg har med garanti været en del af den kedelige tendens).
Vær derfor opmærksom på, hvor mange der spiser med, så du laver passende portionsstørrelser.
Det gælder især med ris, kartofler, pasta og spaghetti, hvor tendensen er, at vi laver alt for meget.
Regn cirka med 75-100 gram ris, 200-300 gram kartofler, 100 gram kød og 150-200 gram grøntsager pr. person.
Anret maden i mindre tallerkener og fad.
Når tallerkenerne er større, vil du have en tendens til at fylde den mere op.
På den måde sikrer du, at du kun laver og spiser den mængde mad, der er passende.
Tip #13: Lav en madspildsdagbog
Ja, du læste rigtigt.
Det er egentligt ret simpelt og lige til.
Begynd at notere hver gang du smider noget mad ud og angiv årsagen.
Du kan skrive det hele ned i en app eller i en fysisk dagbog.
Hvad var det for en vare? Hvor meget smed du ud? Hvad var årsagen?
Selvom den rammer din samvittighed hver gang, skal du være ærlig og give det et forsøg.
Det er en rigtig god måde for dig at blive opmærksom på dit madspild.
Hvis du ikke ved, hvor fejlen ligger, hvordan skal du så mindske madspild i din husstand?
Læg mærke til, hvor det går galt – og ret op med det!
En madspildsdagbog giver dig indsigt i dit madspild og hjælper dig med at reducere det betydeligt.
Og hvis din dagbog er tom eller indeholder meget begrænset madspild, ved du, at du gør det godt og blot skal fortsætte.
Til gengæld får du en kæmpe motivation og drive til at blive ved.
Tip #14: Tilbered aftensmad til flere dage
Hvis din hverdag er travl, og tiden i køkkenet er knap, er det en god idé at lave aftensmad, der rækker til flere dage.
Der er masser af retter, der kan laves, som kan holde sig i flere dage og smager mindst lige så godt dagen efter.
Når du laver aftensmad til flere dage ad gangen, reducerer du dit madspild og bruger al maden rub og stub.
På anden dagen vil du opleve, at du har langt mere overskud, fordi du bruger mindre tid på forberedelse og madlavning.
Du skal nemlig blot varme maden op.
Og det bedste ved det hele?
Du kommer til at opleve en betydning forskel i din økonomi.
Det er nemlig en stor besparelse at spise den samme ret to dage i streg.
En perfekt måde at undgå madspild og reducere dine madudgifter.
Tip #15: Opbyg et godt basislager i køkkenet
Med et godt basislager kommer du langt i kampen mod madspild.
Fordelene ved basislager er mange. De har en lang holdbarhedsdato, gør din madlavning meget nemmere og hjælper dig med et godt udgangspunkt, når du laver madplaner.
Og vigtigst af alt?
Når du har et godt basislager i køkkenet, har du altid lækre varer, som du kan kombinere med dine rester i køleskabet.
Det gør det nemmere for dig at få brugt alle råvarer.
På den måde undgår du at smide gode madvarer ud.
Hvad består et godt basislager af?
Det er meget individuelt, men som udgangspunkt anbefaler jeg dig at have dåsemad såsom færdigsauce, majs, bønner og flåede/hakkede tomater i dit køkken.
Det er en god idé at have tørre krydderier, lækre olier, honning, eddiker, mel, sukker, parmesan, havregryn, ris, sukker, pasta, bulgur, linser og kikærter.
Men husk, at det perfekte basislager er en personlig smag.
Det er derfor vigtigt, at du tager udgangspunkt i, hvad du godt kan lide, og hvad du får brugt i køkkenet.
Start med et lille basislager og opbyg det løbende.
Tip #16: Brug app’en “Too Good To Go”
Too Good To Go hjælper dig med at bekæmpe madspild i dit lokal område.
På app’en finder du gode tilbud på mad fra supermarkeder, bagerier, spisesteder og restauranter, som kan hentes lige inden lukketid.
Alle sammen steder, som ligger lige i nærheden af dig.
På tilbuddet fremgår det, hvad maden består af, hvad prisen er, hvad måltidets værdi er, og hvornår det kan afhentes.
Du bestiller måltidet direkte fra app’en og skal blot dukke op i det angivne tidsrum for at hente måltidet.
Hos bageren får du typisk forskelligt brød og lækre kager. I restauranten udleveres en takeawayboks, som indeholder mad eller skal fyldes op af dig.
Der er mange fordele ved konceptet:
Store besparelser.
Mindsker madspild.
Godt og mættende måltid.
Tip #17: Mindsk dit madspild med måltidskasser
Et nyt studie foretaget af University of Michigan viser, at måltidskasser ofte er mere miljøvenlige end en tur til det lokale supermarked.
Resultatet viser, at måltider fra supermarkederne udleder to kilo CO2 mere per portion end måltidskasser.
Og det er på trods af, at den typiske måltidskasse involverer mere emballageaffald.
Jeg anerkender bekymringen om emballagen, men…
Årsagen til den store forskel på CO2 udledningen mellem indkøb i supermarkedet og måltidskasser finder du i forsyningskæden og måltidskassernes tilpassede portionsmængde.
Det samlede CO2 udslip er højere hos supermarkedet grundet de ekstra trin, som supermarkederne tager for at indkøbe maden.
Tankevækkende, ikke?
Har du nogle tips?
Jeg håber, at du kan bruge disse 17 simple tips og løsninger til at mindske madspild.
Du må endelig dele med mig, hvad du gør for at reducere dit madspild.
Hvad er dit absolut bedste tip?
Del det i kommentarfeltet herunder.
[…] Når du handler klogt og tænker over dine indkøb, reducerer du dit overforbrug og mindsker madspild. […]